15 augustus 1945

Wat herdenken we op 15 augustus?


Op 15 augustus herdenken we jaarlijks álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen, honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Zo’n 200.000 zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit en werden gedwongen de Japanse militairen ‘’troost’’ te bieden (prostitueren). 


De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. 

 


De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal.

De melati, ook wel de Indische jasmijn, is het herdenkingssymbool dat op 15 augustus gedragen wordt om te laten zien dat we herdenken. Het symbool staat voor respect, betrokkenheid en medeleven.

Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld. 

https://15augustus1945.nl/